NAK TAHU ADA APA DISINI. SILA LAH KLIK....

Tuesday, October 23, 2012

TIPS PENYEDIAAN SAYUR TANPA KEHILANGAN ZATNYA...


 
Berikut cara penyediaan sayur tanpa kehilangan banyak zat di dalamnya :  
Elakkan membasuh sayur atau memotong sayur sebelum anda benar-benar ingin memasaknya.
 
Basuh sayur dengan cepat lebih baik daripada merendamnya.
 
Gunakan pisau yang tajam ketika memotong sayur. Pemakaian pisau yang kurang tajam menyebabkan sayur lebam dan mengurangkan kandungan zat secara tidak langsung.
 
Potong bahagian yang diperlukan dan mengandungi banyak zat sahaja. Misalnya ada sayur yang mempunyai zat paling banyak pada daunnya.
 
Elakkan membuang kulit sayur seperti kentang sebelum direbus. Merebus kentang bersama kulitnya sekali dapat mengurangkan zat yang terkandung dalam sayur tersebut hilang. Walau bagaimanapun cara ini tidak sesuai untuk masakan yang hanya menggunakan kentang sebagai bahan tambahan.
 
Masak cara stim lebih baik jika dibandingkan dengan merebus sayur. Cara stim dapat memastikan zat yang ada dalam sayuran tersebut tidak hilang dengan banyak. Jika sayur atau cara masakan anda hanya dengan langkah merebus, pastikan anda tidak merebus sayur itu hingga lembik.
 


Elakkan memotong sayur kepada potongan kecil. Jika boleh, jangan potong sayur tersebut.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA. SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA DISINI

2 comments:

MaMa Rey said...

betul tu..jangan potong sayur kecil-kecil..nanti zat hilang..

norhayati rusli said...

tq mama rey sudi komen

There was an error in this gadget

MY LOVE FOR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...