NAK TAHU ADA APA DISINI. SILA LAH KLIK....

Friday, August 3, 2012

Marah sebab anak asyik main, tak dengar panggilan kita??Tunggu..jangan marah lagi,,

 

Salam,
Pernahkah anda di dalam situasi ini?

Anda memanggil anak anda untuk melakukan sesuatu. Puas anda memanggil dia. Tetapi dia tidak langsung mempedulikan laungan anda seolah-olah dia tidak mendengar langsung. Bila anda datang kepadanya, anda dapati rupa-rupanya dia sedang asyik bermain. Terlampau asyik...geram betul hati anda!

Sebelum anda melenting marah kepadanya ketahuilah akan apa sebenarnya sedang berlaku.

Sebenarnya, sememangnya anak anda itu tidak dengar langsung akan panggilan anda kerana dia sedang 'asyik' atau 'khusyuk' atau nama saintifiknya ' Genius State'. It a good state to be. Especially bila dia dah besar nanti, dah pergi sekolah, bila dia belajar, kita mahu dia be in the genius state. So kalau masa kecil ni dia diganggu bila dia dlm state itu terutamanya dimarah, lama-lama dia tidak mahu lg kusyuk belajar. Dan tidak merasakan belajar itu menasyikan.

Itulah yg terjadi pada anak-anak di sekolah skrg. Krn semasa kecil, bila dia dlm genius state dia selalu dimarah, diganggu dan dihukum.

So, bila memanggil dia tidak dtg, pergi tgk apa yg sedang dia buat. Buat sama dgn dia. Lepas tu, ajak dia buat apa yg anda nak dia buat dan ajak lakukan dgn cara bermain.

Ini tidak pula sama untuk anak-anak remaja.

Salam kasih : ) Prof. Dr. Rozieta Shaary

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA. SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA DISINI

2 comments:

Tinta Lana said...

Salam atie.. maaf ya, baru sempat nak balas jejak atie :)

Urm..Genius State ya istilahnya.

Satu lgi, ibubapa kerap sebut perkataan negatif, spt 'jangan' dgn 'tidak'. Eloknya dikurgkan..as long as, apa yg anak buat tu tak salah..kerap disumbat perkataan cmtu, lama2 esok, anak takut nak mencuba.. :)

atierin.blogspot.com said...

betul tu tinta lana :)

There was an error in this gadget

MY LOVE FOR ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...