Bahan-bahan ( 6-8 orang )
- 2 bungkus biskut tiramisu/sponge fingers/boudoir
- 250g cream cheese
- 250g whipping cream
- 150g gula (boleh kurang atau tambah ikut suka manis)
- satu cawan bancuhan air nescafe (tanpa gula)
- serbok kok/cokolat utk hiasan
Cara-cara
- Celupkan biskut ke dalam bancuhan nescafe dan susun dalam bekas sederhana besar
- Setelah itu letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses ini sehingga menjadi tiga lapisan. (gambar di atas cuma 2 lapisan je tau tu...)
- Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, bolehlah ditutup dan disimpan dalam peti ais. Hias kan dengan taburan koko/cokolat di atasnya ikut suka.
***Tiramisu saya nampak creamnya agak tebal di atas kerana saya kehabisan biskut so saya buat 2 lapisan saja dan letak semua cream di atas lapisan yang kedua tadi...
SELAMAT MENCUBA
No comments: